Coaching met paarden.

Wat is dat eigenlijk?

Bij sessie coaching met paarden wordt het paard ingezet als hulpmiddel. Door de aanwezigheid van het paard kun jij makkelijker de antwoorden vinden die vanuit jouw hart komen. Daarnaast ‘spiegelt’ het paard jouw (on)bewuste gedrag. Het paard zal gedragingen laten zien, die ik als coach vertaal naar voor jou duidelijke taal.

Tijdens een sessie zit je niet op het paard, maar staan jij en het paard los in de bak. Jullie zijn beide vrij om te bewegen hoe en waar je maar wilt. Uiteraard staat veiligheid hierin voorop. In sommige gevallen zullen we een oefening doen met het paard, waarbij ik als jullie begeleider uiteraard zorg voor de benodigde uitleg. 

Voor wie is het geschikt?
Iedereen kan zich opgeven voor een sessie, ook als je niet echt tegen een bewust probleem aanloopt geeft het paard je altijd een mooie ervaring mee. 

Ervaar je in je dagelijks leven wel problemen? Loop je tegen terugkerende patronen aan en lukt het je maar niet om deze te doorbreken? Ook dan ben je welkom. Verder zijn scheiding of andere gezinsproblematiek, licht psychische problematiek zoals burn-out, verminderd zelfvertrouwen en onzekerheid, angsten en fobieën, en vele andere zaken een goede reden om een sessie met het paard te volgen. Ben je onder behandeling bij een psycholoog? Het is in overleg mogelijk om een samenwerking aan te gaan en de sessies met de paarden te combineren met de behandeling door de psycholoog. Over het algemeen zijn er 3 sessies nodig voor een structurele verandering, waarbij van de coachee wel wordt verwacht dat hij/zij thuis ook ‘aan het werk’ gaat. Je krijgt van mij soms ook opdrachten mee om in je dagelijks leven door te voeren. Ik bied daarom ook altijd een traject aan van minimaal 3 sessies.

Waarom kunnen paarden een toevoeging zijn tijdens coaching?
Een paard leeft vanuit nature in een kudde. Hierbij geldt de simpele regel: de kudde is zo sterk als de zwakste schakel. Tel daarbij op dat paarden prooidieren zijn en je begrijpt, is de kudde zwak dan is er weinig kans op overleven. Daarom zorgen paarden er zoveel mogelijk voor dat iedere kuddegenoot vrij is van pijn en spanning. Spanning is namelijk niks anders dan opgeslagen energie. En als deze energie te lang opgeslagen zit, dan ontstaan er lichamelijke ongemakken. Door middel van kauwen, gapen en smakken kunnen ze de spanning vrij makkelijk van zichzelf af laten vloeien. En door aan elkaar te snuffelen en te friemelen kunnen ze ook bij elkaar de spanning vrij maken. Een paard oordeelt niet en zal daarom altijd helpen, ongeacht wie er bij de kudde komt. Voor een paard ben je niet goed of fout, maar altijd welkom.

En wat doet dit dan voor jou?
Kom je bij mij voor een of meerdere sessies coachen met paarden, dan zal het paard jou helpen om te ontspannen. Dit merk je al na 1 sessie. Naast de ontspanning, zorgt het paard er ook voor dat je zelf minder nadenkt en meer voelt. Dit kan in het begin wel moeilijk en spannend zijn voor jezelf, maar dan is daar het paard en die helpt jou weer ontspannen. Problemen waar we tegen aan lopen in ons dagelijks leven zijn over het algemeen ontstaan vanuit bepaalde patronen. Deze patronen herkennen we zelf vaak niet meer, omdat ze zo eigen zijn. Het paard laat jou zien waar jouw valkuilen liggen én wat juist jouw sterke kanten zijn. Stiekem weten we dit namelijk zelf allemaal heel goed, maar doordat we te veel in ons hoofd zitten en nadenken lopen we hierin vast. Het paard voelt het kleinste beetje energie, daar waar jouw hart sneller van gaat kloppen en je vlinders in je buik krijgt en pikt dat direct op.

Paardencoaching en trauma’s
De afgelopen jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het toevoegen van paardencoaching aan therapie voor mensen met PTSS. Inmiddels is gebleken dat het toevoegen van een paard (of een hond) aan traumatherapie zeer effectief is. Door het toevoegen van het paard kunnen mensen letterlijk weer voelen en lichamelijke klachten verdwijnen. De oorzaak van het trauma speelt hierbij geen rol en als begeleider is het voor mij zelfs niet noodzakelijk om alle ins en outs te weten. Indien je bij mij komt voor het werken met een trauma of PTSS doe ik dit alleen in traject-vorm. Ervaring leert dat voor soortgelijke problemen 6-8 sessies zorgen voor veel meer ontspanning en balans. Deze sessies zullen om de 2 tot 3 weken plaats vinden. Gaandeweg krijg je steeds meer inzichten waar de spanning vandaan komt en hoe je hier mee om kunt gaan. Ook hiervoor geldt, een samenwerking met jouw psycholoog behoort zeker ook tot de mogelijkheden.